Registrace | Zapomenuté heslo?



Každý třetí obyvatel Prahy nemá nijak zabezpečený dům nebo byt

Každý třetí obyvatel Prahy nemá nijak zabezpečený dům nebo byt

9. června 2023 07:10 Redakce BC | Domácí zprávy - Krimi

Každý třetí obyvatel Prahy nemá nijak zabezpečený dům nebo byt

V Praze jsou častým cílem zlodějů nejen byty, ale také rodinné domy. I při použití zabezpečení existují místa, kudy se zloději mohou snadno dostat do vaší domácnosti. Odborníci v této oblasti radí, jak minimalizovat riziko vloupání.

Kudy se k vám zloděj s největší pravděpodobností vloupá

Podle dlouholetých zkušeností obchodního a technického ředitele bezpečnostní agentury TOP security, Pavla Mikšátka, jsou nejčastějšími místy, kudy se k vám zloděj dostane, francouzská okna ze zahrady, garáže propojené s domem, zadní vstupy do domů a okna v anglických dvorcích. Velká část zlodějů se k vám vloupá i přes hlavní dveře nebo sklep.

Jan Daněk, vedoucí oddělení tisku Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, uvádí, že pachatelé se do bytu nebo domu dostávají nejčastěji okny nebo dveřmi.

Dalším, kdo má s řešením vykradených domů a bytů v Praze zkušenosti, jsou pojišťovny. „Nejvíc dochází k vloupání do sklepních kójí a odcizení jízdních kol, dále pak vloupání do bytových jednotek, kde může být již odcizena i finanční hotovost, šperky atd.,” uvádí Marie Petrovová z oddělení Interní a externí komunikace Allianz pojišťovny.

Podobnou zkušenost popisuje také Milan Káňa, tiskový mluvčí pojišťovny Kooperativa: „Podle našich zkušeností patří k nejobvyklejším způsobům vniknutí s překonáním překážek, jako je vypáčení oken nebo dveří v oblasti zámku, případně v oblasti rámu (zárubní) nebo pantů.”

Zkušenosti Pražanů s vykradením hovoří jasně - pozor na okna a dveře

Podle unikátního průzkumu provedeného projektem Bezpečné Čechy64 % dotázaných obyvatel Prahy zkušenost s vykradením bytu nebo domu. Z uvedených odpovědí také vyplývá, že většina zlodějů se dostala dovnitř přes hlavní vchod, ale také často využili okna, garáže, zadní dveře nebo použili jiný způsob, jak se dostat k vysněnému lupu.

Průzkum také ukázal, že téměř 65 % dotázaných používá nějaký typ zabezpečení. Stále je ale 35 % dotázaných, kteří uvedli, že nepoužívají žádné zabezpečení, protože si nepřipadají ohroženi. Někteří z dotazovaných spolupracují s bezpečnostní agenturou ve formě využití fyzické ostrahy (20 % dotázaných).

Ti, kteří nevyužívají žádné zabezpečení, byli dotázáni, co je k tomu vede: „Dosud mě to nenapadlo, nebyla potřeba”, „Nepovažujeme to za potřebné, okno, kterým se zloděj vloupal, bylo otevřené a teď všechny zavíráme”, „Nepovažuji to za důležité”.

Být připraven znamená nebýt vykraden - jak na to očima bezpečnostního specialisty

Pokud patříte k těm, co využívají například alarm do domu nebo bytu, měli byste i vy být obezřetní. „Velkou chybou je, že lidé zapomínají elektronické zabezpečovací systémy zapnout, mají je, ale nepoužívají je nebo nemají EZS v dobrém technickém stavu,” podotýká specialista na bezpečnost, Pavel Mikšátko a přidává i další tipy na zabezpečení domu a bytu:

  1. U nových domů se nejčastěji zloději dostávají do objektu vypáčením francouzského okna, okny umístěnými níže do ulice, nebo okny, která jsou umístěna v úrovni výšky člověka. U starších domů jde nejčastěji o vloupání přes světlíky nebo garáže. U všech typů domů jsou pak rizikové balkony a terasy.

  2. Zloději často rozbíjí sklo oken nějakým předmětem. Řešením jsou proto bezpečnostní skla nebo folie, které odolávají rozbití a pachateli trvá déle, než je překoná.

  3. Kamerové systémy, pokud nejsou integrovány do celkového systému zabezpečení objektu, slouží jen jako přehledové systémy, které umožní se vzdáleně podívat na to, co se u domu děje nebo co se dělo. Teprve pokud jsou integrovány do bezpečnostního systému, mohou vás například upozornit při zachycení podezřelého pohybu.

  4. V případě vstupních dveří jsou ideální bezpečnostní dveře označené homologací/certifikací. Stejně důležitý je zámek, který by měl odolat odvrtání.

  5. Dobré je využívat elektronické zabezpečení domu nebo bytu. Pokud odcházíte z domu, stačí objekt zabezpečit. V případě, že do objektu někdo vnikne, a vy máte alarm napojený na mobilní telefon, přijde vám upozornění. Zabezpečení lze napojit i na pult centrální ochrany. Nemusíte si hned pořizovat drahý zabezpečovací systém. Moderní trh nabízí možnosti pro každého a umožňuje sestavit takový stupeň zabezpečení domů a bytů, na jaký si troufnete a jaký vám dovoluje rozpočet.

  6. Další rady, jak zvýšit bezpečnost svého majetku - večer zatahujte závěsy, aby do domu nebo bytu nebylo vidět. Dražší předměty schovejte do trezoru, který je zapuštěn do země nebo do zdi a nedá se odnést. Při odjezdu na delší dobu si nechávejte vybírat schránku a třeba nechte rozsvícené centrální světlo a na zahradě rozmístěné zahradní náčiní, aby vše budilo dojem, že jste stále doma.

Rezidenční objekty - o řád vyšší bezpečnost

Zabezpečení pražských rezidenčních objektů je na mnohem vyšší úrovni a více zapojuje bezpečnostní agentury. V jednom z pražských rezidenčních areálů v severozápadní části Prahy využívají trvalou ostrahu, která má ve svém zázemí napojeny alarmy ze všech rezidenčních objektů a spravuje kompletní kamerový systém. Díky tomu je reakce strážných na jakýkoliv poplach opravdu rychlá - v řádech minut. Při pravidelných pochůzkách kontroluje ostraha všechny objekty. V noci pracuje ostraha se psem, který u řady pachatelů vzbuzuje respekt, a to zejména u sociálně slabších občanů.

V případě výjimečných situací, jako jsou například haloweenské sešlosti nebo garážové výprodeje, je fyzická ostraha vždy posílena. Bezpečnostní agentura také velmi úzce spolupracuje s Policií ČR, aby byla zajištěna co nejvyšší úroveň bezpečnosti obyvatel rezidenčních objektů. Ostraha poskytuje také support služby, jako například zavolání servisu v případě, že dojde k technickým komplikacím v některém z objektů. 

K jistému typu rezidenčního bydlení se mohou řadit i bytové domy, kde v rámci SVJ funguje správa domu zajištěná bezpečnostní agenturou. V takových případech je zpravidla objekt vybaven bezpečnostními kamerami, vstupy do objektů jsou napojeny na přístupové systémy a mnohdy zde funguje i vrátná služba, která poskytuje i fyzickou ostrahu objektu.

Pozor na pojistné plnění, má svá pravidla

„Základní podmínkou, aby pojišťovna mohla vyplatit pojistné plnění, je, že pachatel násilně překonal překážku – zámek, zamčené dveře nebo třeba zavřené okno,” uvádí Milan Káňa. „Za poslední tři roky jsme v Praze řešili každý rok průměrně 720 pojistných událostí spojených s vykradením domu nebo bytu a průměrné vyplacené pojistné plnění se za poslední tři roky pohybuje okolo 35 tisíc Kč.”

Podobné zkušenosti popisuje i Michal Kárný z Direct pojišťovny: „Každý rok se jedná o desítky případů, loni jich bylo 55,” uvádí a dodává, že v průměru se pohybují škody vyplacené poškozeným v řádech desítek tisíc korun.

Krádeže v domech a bytech očima statistik

Statistiky kriminality v Praze ukazují, že krádeže vloupáním se v posledních měsících mírně snížily. V dubnu 2023 bylo zaznamenáno 510 případů, což je o 40 méně než v lednu téhož roku. V roce 2022 byl v prvních čtyřech měsících roku průměrný počet krádeží vloupáním kolem 530, což znamená, že v letošním roce se v průběhu prvních čtyř měsíců podařilo snížit jejich počet o zhruba 20 případů měsíčně.

Štítky: Krimi | Policie ČR | Statistiky kriminality | bezpečnost | praha

OBLÍBENÉ ČLÁNKY

Téma týdne

Kamery v Plzni: Strašák pro zločince, ochrana pro obyvatele!

Kamery v Plzni: Strašák pro zločince, ochrana pro obyvatele!

3. dubna 2024 09:37

Během roku 2023 bylo v Plzeňském kraji evidováno 9 562 trestných činů a ani letos si pachatelé nedávají pohov. Některé z nich zachytily kamerové systémy. Právě záznamy na kamerách jsou často velkou pomocí při objasňování trestných činů. Měli by se zloději, vandalové a výtržníci začít více bát? A jak vnímat kamery z pohledu běžného občana? Moderní systémy v boji proti kriminalitě: Kamery jako strá ...

Přečíst článek >