Registrace | Zapomenuté heslo?



Ústečtí celníci hodnotili uplynulý rok

Ústečtí celníci hodnotili uplynulý rok

14. února 2023 13:58 Redakce BC | Domácí zprávy - Ekonomika

​Kromě fiskálního přínosu pro státní rozpočet, do kterého ústečtí celníci vybrali na cle, spotřební dani a dalších poplatcích více než 21 miliard korun, nepřestali celníci bojovat proti padělkům či potlačovat nelegální hazard a daňovém úniky. 

Na severu Čech zajistili během uplynulého roku téměř 10 tisíc kusů zboží, podezřelého z porušování některých práv duševního vlastnictví, a to zejména v kamenných provozovnách. Hodnota zajištěného zboží vyčíslená v ceně originálních výrobků dosáhla téměř 20 milionů korun. Mezi nejčastěji zajišťovanými komoditami bylo oblečení a textilní doplňky (bundy, mikiny, trička, čepice, obuv apod.), následovaly dětské hračky, stavebnice včetně sběratelských kartiček a drogistické výrobky jako např. prací prostředky, osvěžovače, parfémy i herbicidní přípravky. Zajištěné plagiáty se neoprávněně honosily logy renomovaných výrobců.

Při kontrolách zaměřených na přepravu, skladování a prodej vybraných výrobků zajistili ústečtí celníci ve svém regionu bezmála 642 tisíc kusů nezdaněných cigaret, 15 tun tabáku,11 kilogramů zahřívaných tabákových výrobků a 532 litrů lihovin. Zabránili tak daňovým únikům ve výši 43 milionů korun. Na úspěšných záchytech se velkou měrou podíleli i služební psi vycvičení na vyhledávání tabákových výrobků.

Při kontrolách hazardu se celníci zaměřovali nejen na potírání nelegálního hazardu, ale také na legální kasina a herny. Příslušníci dohledu nad subjekty provedli na území Ústeckého kraje 47 kontrol, porušení zákona zjistili v 36 podnicích. Nedostatky plynuly zejména z neplnění povinností provozovatelů (např. neprovádění identifikace návštěvníků) a umístění reklam na budovách s herními prostory. Odhalili také dvě nelegální herny. 

V oblasti kontrol zaměstnávání cizinců bylo provedeno celkem 54 kontrol, při kterých celníci prověřili 126 osob. Z 54 kontrol bylo 32 pozitivních. U pozitivních zjištění se jednalo o pět případů nelegálního zaměstnávání cizinců a 46 případů nesplnění informační povinnosti vůči úřadům práce.     

V neposlední řadě se ústečtí celníci od září loňského roku do začátku ledna 2023 podíleli, společně s policií a armádou, na kontrolách slovenských hranic, zaměřených na nelegální přechod migrantů. 

Štítky: Statistiky kriminality | celní | přestupky | ústecký kraj

Zdroj: https://www.celnisprava.cz/cz/celni-urad-pro-ustecky-kraj/tiskove-zpravy/2023/Stranky/%C3%9Aste%C4%8Dt%C3%AD-celn%C3%ADci-hodnotili-uplynul%C3%BD-rok-.aspx

OBLÍBENÉ ČLÁNKY

Téma týdne

Kamery v Plzni: Strašák pro zločince, ochrana pro obyvatele!

Kamery v Plzni: Strašák pro zločince, ochrana pro obyvatele!

3. dubna 2024 09:37

Během roku 2023 bylo v Plzeňském kraji evidováno 9 562 trestných činů a ani letos si pachatelé nedávají pohov. Některé z nich zachytily kamerové systémy. Právě záznamy na kamerách jsou často velkou pomocí při objasňování trestných činů. Měli by se zloději, vandalové a výtržníci začít více bát? A jak vnímat kamery z pohledu běžného občana? Moderní systémy v boji proti kriminalitě: Kamery jako strá ...

Přečíst článek >