Registrace | Zapomenuté heslo?



V hlavních rolích umělá inteligence

V hlavních rolích umělá inteligence

22. května 2024 08:47 Redakce BC | Aktuálně - Domácí zprávy - Technologie

Na Krajském úřadě Ústeckého kraje se uskutečnil seminář na téma Umělá inteligence, způsoby manipulace a sociální inženýrství – jak se bránit, jak je rozpoznat a proč je nepodceňovat. Přednášku pro preventisty, kteří se ve své praxi setkávají s problematikou nových technologií a jejich dopady na společnost, vedl odborník Ondřej Moravčík.

Během své prezentace pan Moravčík podrobně vysvětlil, jak může být umělá inteligence (AI) využívána k manipulaci informací a ovlivňování lidí. Uvedl příklady z praxe, kde AI byla zneužita k šíření dezinformací, vytvoření deepfake videí či k cíleným phishingovým útokům. Diskutovalo se také o technikách sociálního inženýrství, které jsou často kombinovány s technologickými nástroji k manipulaci chování jednotlivců i skupin.

Přednášející zdůraznil význam kritického myšlení a důkladného ověřování informací, což jsou klíčové dovednosti v boji proti manipulaci. Dále byly představeny praktické postupy a nástroje, jak se bránit proti těmto technikám. Ondřej Moravčík také upozornil na důležitost etických aspektů při vývoji a nasazení umělé inteligence, aby bylo minimalizováno riziko zneužití těchto technologií.

Seminář byl velmi interaktivní, s mnoha dotazy a diskusemi ze strany účastníků, což přispělo k jeho vysoké informační hodnotě a aktuálnosti. Preventisté ocenili zejména konkrétní rady a doporučení, které mohou uplatnit ve své práci. Celkově šlo o velmi přínosnou a inspirativní akci, jež obohatila účastníky o nové poznatky a nástroje pro efektivní prevenci a obranu proti manipulativním technikám využívajícím umělou inteligenci.

Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková

Štítky: Technologie | bezpečnost | umělá inteligence | přednáška

Zdroj: https://www.kr-ustecky.cz/v%2Dhlavnich%2Drolich%2Dumela%2Dinteligence/d-1786942/p1=272960

OBLÍBENÉ ČLÁNKY

Téma týdne

CHEB: Hlídky kontrolují problémové lokality ve městě

CHEB: Hlídky kontrolují problémové lokality ve městě

25. července 2024 09:04

Akce „Pořádek a bezpečí“ pokračuje. Z úterý 23. července na středu 24. července chebští strážníci opět kontrolovali vytipované lokality ve městě. Městská policie neustále pracuje na tom, aby nejen občané našeho města, ale i jeho návštěvníci se v Chebu cítili bezpečně. Díky tomu často předcházíme trestné činnosti a protiprávnímu jednání. Při tomto bezpečnostním opatření naše hlídka odhalila 15 oso ...

Přečíst článek >