Registrace | Zapomenuté heslo?



Kamery v Plzni: Strašák pro zločince, ochrana pro obyvatele!

Kamery v Plzni: Strašák pro zločince, ochrana pro obyvatele!

3. dubna 2024 09:37 Redakce BC | Domácí zprávy - Krimi - Technologie

Během roku 2023 bylo v Plzeňském kraji evidováno 9 562 trestných činů a ani letos si pachatelé nedávají pohov. Některé z nich zachytily kamerové systémy. Právě záznamy na kamerách jsou často velkou pomocí při objasňování trestných činů. Měli by se zloději, vandalové a výtržníci začít více bát? A jak vnímat kamery z pohledu běžného občana?

Moderní systémy v boji proti kriminalitě: Kamery jako strážci pořádku

Kamerové systémy jsou jedním z prvků zabezpečení veřejného prostoru i soukromého majetku, který výrazně přispívá k odhalování pachatelů trestných činů. Kamery zachytí vandaly, zloděje, výtržníky, násilníky atd.

Užitečné jsou nejen kamery v rámci městského kamerového systému, ale i speciální kamerové systémy v obchodech, bezpečnostní kamery hlídající firmy i moderní technologie střežící soukromé objekty. Speciální nositelné kamery mohou nosit policisté i pracovníci bezpečnostních agentur.

Plzeňské kamery nejsou jen na okrasu, ale skutečně pomáhají!

Věděli jste, že během posledních měsíců se v Plzni a okolí záznamy z kamer hodily hned v několika případech?

Nositelné kamery na uniformách městské policie nedávno zachytily zásah proti opilému muži na Palubě Hamburk u hlavního vlakového nádraží. Záznam byl pořízen i při výjezdu ke dvěma mužům, kteří u Mže testovali výkon airsoftové pistole a vyděsili tím občany. Nositelné kamery zaznamenávají akci přímo v terénu a mohou poskytnout rychlé spojení s centrálou v případě eskalace situace.

Moderní technologie nabízejí mnohem víc než jen záznam obrazu

Ani zabezpečení obchodů a firem není na škodu, zejména v případě, kdy jsou kamery napojeny na pult centrální ochrany, kde může pracovník provádějící monitoring okamžitě zjistit, zda je poplach planý nebo se do objektu skutečně někdo vloupal. V takovém případě okamžitě vysílá na místo hlídku.

„Moderní technologie už nám toho nabízejí mnohem víc než jen pouhý záznam obrazu. Kamery dnes mohou detekovat vandalismus, rozpoznávat obličeje, číst SPZ, reagovat na porušení perimetru nebo poskytovat noční záznam s vysokým rozlišením. Je toho samozřejmě daleko víc, a proto vždy, když s klientem probíráme zabezpečení objektu, řešíme vše individuálně a hledáme takové technologie, které budou nejefektivnější,” sdělil Pavel Mikšátko, obchodní a technický ředitel bezpečnostní agentury TOP security serveru Bezpečné Čechy.

Jak to funguje v praxi? Kriminálníci na Plzeňsku už byli několikrát zachyceni přímo při činu. Mezi poslední patří například muž, který před nedávnem vykradl osobní automobil v Klatovech. Podle záznamů z kamer v obchodě, který muž navštívil, se podařilo dohledat snímky, na kterých je pachatel dobře vidět a mělo by být snadné ho brzy dopadnout.

Také zloděj, který se před nedávnem rozhodl loupit v plzeňském nákupním centru a způsobil škodu za 76 tisíc korun se dostal do hledáčku kamer. Bezpečnostní kamery asistovaly také výtečníkovi, který v jedné z plzeňských prodejen vyměnil originál telefonu za bezcennou maketu, lupiči, který nedaleko centra Plzně kradl čokoládu a natropil škodu ve výši 9 000 korun nebo muži, který se v centru Plzně snažil odcizit napájecí kabel od místních stánků.

Velký bratr se dívá? Ne, Velký bratr nás chrání!

Otázka vnímání bezpečnostních kamer v ulicích měst je složitá a občas vyvolává kontroverze. Někteří občané vnímají kamery jako symbol „Big Brothera”, nástroj kontroly a omezování soukromí. Na druhou stranu je třeba vnímat přínos kamer v boji proti kriminalitě. Kamery slouží jako prevence před trestnými činy a usnadňují práci policistům při dopadení pachatelů.

Je proto důležité přistupovat k městským kamerám, ke kamerám v obchodech, ve firmách i na soukromých pozemcích s respektem, dbát na ochranu soukromí a minimalizovat rizika zneužití kamerového systému.

Štítky: bezpečnost | plzeň | kamery | kamerový systém

OBLÍBENÉ ČLÁNKY

Téma týdne

Kamery v Plzni: Strašák pro zločince, ochrana pro obyvatele!

Kamery v Plzni: Strašák pro zločince, ochrana pro obyvatele!

3. dubna 2024 09:37

Během roku 2023 bylo v Plzeňském kraji evidováno 9 562 trestných činů a ani letos si pachatelé nedávají pohov. Některé z nich zachytily kamerové systémy. Právě záznamy na kamerách jsou často velkou pomocí při objasňování trestných činů. Měli by se zloději, vandalové a výtržníci začít více bát? A jak vnímat kamery z pohledu běžného občana? Moderní systémy v boji proti kriminalitě: Kamery jako strá ...

Přečíst článek >