Registrace | Zapomenuté heslo?



V Českých Budějovicích hrozí vloupání každých 36 hodin. Jak se bránit zlodějům?

V Českých Budějovicích hrozí vloupání každých 36 hodin. Jak se bránit zlodějům?

8. Ledna 2024 08:08 Redakce BC | Aktuálně - Domácí zprávy - Krimi

Vloupání do domů i firem je pro občany Českých Budějovic i okolních obcí stále aktuálním problémem. Užitečné rady od odborníků, jak minimalizovat riziko vloupání, jsou proto rozhodně na místě.

Podle průzkumu projektu Bezpečné Čechy dojde v Českých Budějovicích ročně přibližně ke 250 případům krádeží vloupáním. V průměru vychází tedy jedna krádež na každých cca 36 hodin.

Zloději berou vše, co se hodí a někteří se u vás i vyspí

Jen v posledních měsících museli jihočeští kriminalisté řešit celou řadu případů krádeží vloupáním. Připomeňme si například případ zloděje, který v jedné z firem v Českých Budějovicích ukradl téměř 80 pivních přepravek. Jiný nenechavec si zase zahrál na balkonového fantoma, který sice ukradl předměty v řádu nižších tisíců, ale kromě toho způsobil škodu na dveřích do domu v řádu několika desítek tisíc.

Ke kurióznějším případům by se dal zařadit výtečník, který ve Větřní na Českokrumlovsku vnikl do neuzamčeného bytu, dal si sprchu, najedl se, „půjčil si” oblečení a usnul. Policie ale řeší i vážnější prosincový případ vykradení dvou rodinných domů v Boršově nad Vltavou, kde pachatel zanechal škodu ve výši 65 000 Kč.

Buďte připraveni a nedejte zlodějům šanci - 4 rady, jak ochránit majetek

Prevence je vždy nejlepší cestou, jak se bránit vykradení. Specialisté z bezpečnostní agentury TOP security, která se stará o zabezpečení domů a firem nejen v Českých Budějovicích, vycházejí z letitých zkušeností, podle kterých je vhodné podniknout několik jednoduchých kroků, které pomohou chránit váš majetek.

RADA 1: Nainstalujte elektronický zabezpečovací systém

Víte, že zloději se do domů dostanou nejčastěji přes francouzská okna, balkony nebo garáže? Myslete proto hlavně na zabezpečení těchto míst. Investujte do moderního elektronického zabezpečovacího systému. Dobrou službu odvedou detektory s pohybovými čidly nebo magnetické detektory otevření oken a dveří. Mezi spolehlivé značky EZS patří HONEYWELL, ESSER, SATEL nebo RISCO.

RADA 2: Využijte kamerový systém

Instalace kamerového systému s vysokým rozlišením a širokoúhlým záběrem poskytuje nejen dohled nad prostorem, ale také důkazy v případě trestního stíhání. Ideální jsou vyspělé kamery s nočním viděním. Mezi populární značky kamerových systémů patří Hikvision, Dahua nebo AXIS.

RADA 3: Nezapomeňte na osvětlení

Správné osvětlení okolí domů, bytů a zejména firem pomůže odradit řadu zlodějů. Žádný z nich totiž nechce být při vloupačce viděn. Instalujte venkovní osvětlení s pohybovými senzory, které aktivují světla při detekci pohybu. Osvětlení můžete propojit i s kamerovým systémem, který spustí nahrávání v okamžiku zapnutí světel.

RADA 4: Svěřte bezpečnost do rukou profesionálů

Využijte služeb profesionální fyzické ostrahy. Kvalifikovaní strážní jsou školeni na to, aby se postarali o zabezpečení soukromých i komerčních objektů. Už jen jejich přítomnost je dobrým odstrašujícím prvkem. Vaši firmu může ostraha hlídat 24 h denně, 7 dní v týdnu. Pro ochranu domů nebo celých čtvrtí lze využít patrolovací hlídky, které mohou pravidelně nebo namátkově kontrolovat nemovitosti i sledovat podezřelé chování osob v okolí.

Tip na závěr - Když nezamknete, hrajete sami proti sobě

Je důležité si uvědomit, že zabezpečovací systémy samy o sobě nejsou stoprocentní ochranou. Je nezbytné dodržovat základní preventivní opatření, jako je zamykání všech vchodových dveří a oken, i při krátké nepřítomnosti. Investice do kvalitních zámků a bezpečnostních dveří také představuje významný krok ke zvýšení bezpečnosti. Nezapomínejme i na důležitost spolupráce s místními orgány činnými v trestním řízení a okamžité nahlášení podezřelých aktivit.

Štítky: Krimi | Policie ČR | Statistiky kriminality | kriminalita | bezpečnost

Zdroj: Bezpecnecechy.cz

OBLÍBENÉ ČLÁNKY

Téma týdne

Kamery v Plzni: Strašák pro zločince, ochrana pro obyvatele!

Kamery v Plzni: Strašák pro zločince, ochrana pro obyvatele!

3. dubna 2024 09:37

Během roku 2023 bylo v Plzeňském kraji evidováno 9 562 trestných činů a ani letos si pachatelé nedávají pohov. Některé z nich zachytily kamerové systémy. Právě záznamy na kamerách jsou často velkou pomocí při objasňování trestných činů. Měli by se zloději, vandalové a výtržníci začít více bát? A jak vnímat kamery z pohledu běžného občana? Moderní systémy v boji proti kriminalitě: Kamery jako strá ...

Přečíst článek >