Registrace | Zapomenuté heslo?



Kontroly na hranicích se Slovenskem se prodlouží o 30 dnů, jejich intenzita se však zmírní

Kontroly na hranicích se Slovenskem se prodlouží o 30 dnů, jejich intenzita se však zmírní

22. prosince 2022 08:25 Redakce BC | Aktuálně - Domácí zprávy - Zahraniční zprávy

Důvody pro kontroly na hranicích se Slovenskem dle vlády trvají. Policisté, vojáci a celníci proto budou v kontrolách na pozemní hranici se Slovenskem pokračovat minimálně do 25. ledna 2023. Vzhledem ke zlepšení situace však budou kontroly mírnější a flexibilnější. 

V souladu s platnou legislativou EU vláda dnes, 21. prosince 2022, rozhodla prodloužit kontroly na hranicích se Slovenskem o dalších 30 dnů, tedy do 25. ledna. Vzhledem ke zlepšení situace na vnitřních hranicích se Slovenskem nicméně vláda na návrh ministra vnitra Víta Rakušana rozhodla intenzitu kontrol zmírnit a snížit počty policistů, celníků a vojáků, kteří se na nich podílejí. 

Počet zachycených nelegálních migrantů se snižuje, a přestože situace na hranicích ještě není ideální, došlo prokazatelně k výraznému zlepšení. Proto budou kontroly od 27. prosince 2022 pouze namátkové,“ vysvětluje ministr vnitra Vít Rakušan.


Vláda také o 30 dní prodlužila dobu, po kterou je možné nasadit vojáky v činné službě a příslušníky Celní správy, kteří se na kontrolách podílejí. Vzhledem k nové, flexibilnější podobě kontrol však do 27. prosince 2022 dojde ke snížení jejich počtu. Nadále bude možné místo 80 povolat nejvýše 40 vojáků, u celníků se počet snižuje z 30 na 20.

Od zavedení opatření zkontrolovali policisté do dnešního rána 2 538 643 lidí. Při nelegální migraci zjistili 9301 osob a vstup neumožnili 2298 z nich. V rámci opatření zadrželi 134 osob podezřelých z převaděčství.


Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

Štítky: hranice | slovensko

Zdroj: https://www.mvcr.cz/clanek/kontroly-na-hranicich-se-slovenskem-se-prodlouzi-o-30-dnu-jejich-intenzita-se-vsak-zmirni.aspx

OBLÍBENÉ ČLÁNKY

Téma týdne

Kamery v Plzni: Strašák pro zločince, ochrana pro obyvatele!

Kamery v Plzni: Strašák pro zločince, ochrana pro obyvatele!

3. dubna 2024 09:37

Během roku 2023 bylo v Plzeňském kraji evidováno 9 562 trestných činů a ani letos si pachatelé nedávají pohov. Některé z nich zachytily kamerové systémy. Právě záznamy na kamerách jsou často velkou pomocí při objasňování trestných činů. Měli by se zloději, vandalové a výtržníci začít více bát? A jak vnímat kamery z pohledu běžného občana? Moderní systémy v boji proti kriminalitě: Kamery jako strá ...

Přečíst článek >