Registrace | Zapomenuté heslo?



Kamery pomáhají odhalovat trestné činy v teplickém regionu

Kamery pomáhají odhalovat trestné činy v teplickém regionu

9. října 2023 09:04 Redakce BC | Domácí zprávy - Krimi

Věděli jste, že díky kamerovým záznamům bylo v posledních několika týdnech na Teplicku odhaleno a vyřešeno hned několik závažných trestných činů? Kamery, kterými jsou vybaveni strážníci, městské kamerové systémy i záznamy z bezpečnostních kamer jsou významnou součástí při potírání trestné činnosti.

Možná si říkáte, že být pod drobnohledem kamer není příjemné, ale z hlediska bezpečnosti jde o jeden z nejlépe fungujících způsobů zajištění bezpečnosti ve městech, ve firmách, v restauracích, prodejnách, i v soukromých domácnostech.

Zachyceno na záznamu…

Stačí se ohlédnout jen kousek do minulosti a můžeme jmenovat hned několik případů, kde kamerové systémy sehrály velmi významnou roli. K nejpalčivějším incidentům patří srpnové napadení u zábavního podniku Luna v Teplicích, kdy oběť napadení podlehla následkům zranění. Díky zveřejnění videozáznamu a fotografií z incidentu bylo za přispění veřejnosti a svědků dopadení pachatele úspěšné.

Vzpomeňme i na červencovou demonstraci v Krupce u Teplic, kterou doprovázely výtržnosti. Policie v tomto případě opět využívá dostupných kamerových záznamů pro vytipování a ztotožnění osob odpovědných za výtržnosti.

Svou roli sehrály bezpečnostní kamery i při objasnění krádeže odložené a zapomenuté peněženky v supermarketu v Duchcově. Kdyby pachatel věděl, že je jeho čin nahráván, jistě by si krádež rozmyslel. Bohužel, videozáznam z bezpečnostních kamer prozradil jeho totožnost.

Nasazení kamer přímo v akci

Strážníci v Krupce byli nedávno vybaveni moderními velkokapacitními záznamovými zařízeními. Jde jak o minikamery, které se umisťují přímo na hruď policisty a mohou tak zaznamenávat veškeré zákroky i dění v okolí strážníka, tak o kamery umístěné ve služebních vozidlech, které zabírají dění před a za vozem. Kamery zaznamenávají nejen obraz, ale také zvuk a mohou poskytnout autentické záběry z místa zásahu a přenášet je přímo na operační středisko.

Výhodu zabezpečení pomocí chytrých kamerových systémů využívají i na fotbalovém stadionu v Teplicích. Pomocí 6 kamer s vysokým rozlišením obrazu je snadné sledovat každého diváka v určitém sektoru a snadno identifikovat potenciálně nebezpečné chování, jako jsou výtržnosti, vandalismus a další přestupky. Díky tomu se zvyšuje bezpečnost všech návštěvníků na stadionu.

Prevence i odhalení pachatelů: Kamery mění pravidla hry

Instalaci bezpečnostních kamer kvitují i odborníci na bezpečnostní služby. Podle Pavla Mikšátka, obchodního a technického ředitele bezpečnostní agentury TOP security, která zabezpečuje objekty v Teplicích a serveru Bezpečné Čechy objasnil náhled na tuto problematiku, jsou viditelně nainstalované kamerové systémy jednou z cest, jak preventivně působit na potenciální pachatele trestných činů.

Pokud má někdo v úmyslu vyloupit obchod, posprejovat zeď, přepadnout kolemjdoucí nebo vykrást dům a zjistí, že je natáčen, může si svůj čin rozmyslet. Pokud už se přeci jen ke spáchání trestného činu rozhodne, je díky záznamu z kamer snadnější jeho dopadení. Dnešní zabezpečovací systémy jsou na takové úrovni, že dokáží detekovat pohyb, odhalit vandalismus, oznámit podezřelé chování nebo sledovat obličeje v davu. Kamery s nočním viděním nemají problém s pořízením velmi kvalitního záznamu ani při zhoršených světelných podmínkách.

Bezpečné Teplicko: Každý občan může přispět ke snížení kriminality

V posledních několika letech se kriminalita v Teplicích a okolních obcích mírně snižuje. Pokud si vezmeme poslední zaznamenaný měsíc (září 2023), kdy bylo v mapách kriminality na území Teplic zaznamenáno 497 přestupků a trestných činů a porovnáme ho s údaji za měsíce září v předchozích letech, je pokles jasně viditelný.

Aby se kriminalita dále snižovala, je vhodné, aby nejen kriminalisté, ale také sami tepličtí občané a podnikatelé přiložili ruku k dílu tím, že si vhodně zabezpečí majetek a budou obezřetní vůči svému okolí.

Štítky: Teplice | kamery | ústecký kraj | trestný čin

OBLÍBENÉ ČLÁNKY

Téma týdne

Kamery v Plzni: Strašák pro zločince, ochrana pro obyvatele!

Kamery v Plzni: Strašák pro zločince, ochrana pro obyvatele!

3. dubna 2024 09:37

Během roku 2023 bylo v Plzeňském kraji evidováno 9 562 trestných činů a ani letos si pachatelé nedávají pohov. Některé z nich zachytily kamerové systémy. Právě záznamy na kamerách jsou často velkou pomocí při objasňování trestných činů. Měli by se zloději, vandalové a výtržníci začít více bát? A jak vnímat kamery z pohledu běžného občana? Moderní systémy v boji proti kriminalitě: Kamery jako strá ...

Přečíst článek >