Registrace | Zapomenuté heslo?



Ministr Lipavský se zúčastnil zasedání Ministerské rady OBSE ve Skopje

Ministr Lipavský se zúčastnil zasedání Ministerské rady OBSE ve Skopje

1. prosince 2023 12:39 Redakce BC |

Ve čtvrtek 30. listopadu začalo ve Skopji zasedání Ministerské rady Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), na kterém Česko zastoupil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Novým úřadujícím předsednictvím OBSE se na zasedání stala Malta, která v čele organizace vystřídá Severní Makedonii.

Organizace OBSE sdružuje 57 účastnických států z Evropy, Střední Asie a Severní Ameriky. Kromě politicko-bezpečností dimenze se, v rámci komplexního přístupu k bezpečnosti, věnuje také ekonomicko-environmentálním tématům a lidským právům. Rada ministrů je druhým nejvyšším rozhodovacím orgánem OBSE a schází se jednou ročně.

„OBSE se v důsledku agrese Ruska proti Ukrajině nachází ve velice složité situaci. Většina účastnických zemí na ministeriádě dala najevo, že chtějí čelit podrývání bezpečnostní architektury Ruskem a mají zájem OBSE zachovat. Díky svým jedinečným zkušenostem plní OBSE důležitou funkci v řadě regionů významných pro bezpečnost Evropy,“ uvedl ministr Lipavský.

Ve svém projevu na zasedání Ministerské rady zdůraznil šéf české diplomacie význam pomoci OBSE Ukrajině se zvládáním důsledků ruské agrese. Česko dosud přispělo na Program OBSE na podporu Ukrajiny a další související aktivity OBSE celkem 6 mil. Kč. Ministr Lipavský vyjádřil před svými protějšky také naději na dosažení dlouhodobého mírového urovnání ve vztazích mezi Arménií a Ázerbájdžánem.

Štítky: kriminalita | obrana státu | bezpečnost státu

Zdroj: https://www.mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/tiskove_zpravy/ministr_lipavsky_se_zucastnil_zasedani.html

OBLÍBENÉ ČLÁNKY

Téma týdne

Kamery v Plzni: Strašák pro zločince, ochrana pro obyvatele!

Kamery v Plzni: Strašák pro zločince, ochrana pro obyvatele!

3. dubna 2024 09:37

Během roku 2023 bylo v Plzeňském kraji evidováno 9 562 trestných činů a ani letos si pachatelé nedávají pohov. Některé z nich zachytily kamerové systémy. Právě záznamy na kamerách jsou často velkou pomocí při objasňování trestných činů. Měli by se zloději, vandalové a výtržníci začít více bát? A jak vnímat kamery z pohledu běžného občana? Moderní systémy v boji proti kriminalitě: Kamery jako strá ...

Přečíst článek >